Colored Tab Dropdown-SR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

20. март 2015.

Australijska verenička viza (subclass 300)

PRIPREMA APLIKACIJE ZA AUSTRALIJSKU PREDBRAČNU (PROSPECTIVE MARRIAGE) VIZU


Za zakazivanje termina za predaju aplikacije i dokumentacije kao i za sve ostale informacije potrebno je kontaktirati ambasadu, više informacija na ovom linku: 


DOKUMENTACIJA

Na sledećem linku pronaći ćete spisak potrebne dokumentacije i formulara za Prospective Marriage vizu (Subclass 300):  
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/prospective-marriage-300


Dodatne informacije:

Deo dokumentacije koju aplikant prilikom apliciranja predaje na šalteru u ambasadi, biće izvorno na srpskom jeziku, a deo te dokumentacije biće na engleskom. Sva dokumentacija koja je izvorno na srpskom jeziku, treba (mora) da bude prevedena od strane sertifikovanog sudskog tumača na engleski jezik prilikom predaje dokumentacije.


Ukoliko aplikant nema prevod za određena dokumenta u momentu apliciranja, ambasada će mu poslati neprevedenu dokumentaciju nazad, sa zahtevom da pribavi potrebne prevode i ponovo je pošalje poštom ambasadi.



Dokumenta koja su izvorno na srpkom jeziku:

  • Uverenje o slobodnom bračnom stanju - (uzima se na opštini rođenja, 1050 din) - Ambasadi se predaje overena fotokopija ovog dokumenta (overa fotokopije može se uraditi u bilo kojoj opštini (oko 650 din) ili u Palati pravde (oko 230 din)). Zatim je potrebno uraditi prevod ovog dokumenta kod serfikovanog sudskog tumača (od 800 din po strani) koji se ambasadi predaje zajedno sa overenom fotokopijom. 
  • Overena kopija krštenice (230 - 650 din) uz prevod serfikovanog sudskog tumača (od 800 din) ili samo overena fotokopija internacionalne krštenice (650 din).
  • Uverenje iz opštinskog SUP-a da aplikant nije osuđivan (taksa - 780 din) - ambasadi se predaje originalni dokument, uz prevod serfikovanog sudskog tumača (od 800 din). Ukoliko prođe godinu dana od izdavanja ovog uverenja, a ambasada još nije donela odluku o vizi, mora se izvaditi novo uverenje i poslati ambasadi. 
  • Ukoliko je aplikant služio vojni rok: Overena fotokopija "Uverenja o odsluženom vojnom roku" (0 din) - izdaje se u vojnom odseku pri opštini aplikanta uz prevod serfikovanog sudskog tumača (od 800 din) . 


Dokumenta koja su izvorno na engleskom jeziku:
  • Popunjena aplikaciona forma 47SP
  • Pismo ovlašćenog matičara u Australiji kojim potvrđuje da je od verenika primio obaveštenje o želji da sklope brak (NOIM - notice of intended marriage) i o terminu i mestu gde će se ceremonija održati.   
  • (Najranijij datum za održavanje ceremonije sklapanja braka treba da bude usklađen sa vremenom potrebnim za procesuiranje vize. U Beogradu, zvanično, to vreme iznosi 9 do 12 meseci, tako da bi  datum ceremonije trebao biti nakon nešto više od 12 meseci od datuma apliciranja. Takođe, matičar može navesti u pismu da je spreman da ceremoniju pomeri i za na neki drugi datum, te da je datum ceremonije u suštini fleksibilan ukoliko se  ukaže potreba za dodatnim pomeranjem termina. U suprotnom ambasada može zatražiti da aplikant pribavi novo pismo od matičara sa usklađenim datumom ceremonije i vremena potrebnog za obradu vize.)
  • Kada se aktivira, NOIM je validan za period od 18 meseci. Ukoliko istekne, može se aktivirati novi NOIM.


LEKARSKI PREGLED


Poziv da se uradi obavezni lekarski pregled obično stiže nakon 2-3 meseca od predaje aplikacije. Ako je u e-mejlu iz ambasade navedeno da se lekarski pregled treba obaviti kod International Organization for Migration (IOM) - Belgrade, ulica Skenderbegova 3, preciznije je reći da je ulaz odmah do zgrade broj 9.
https://www.iom.int/cms/en/sites/iom/home/where-we-work/europa/south-eastern-europe-eastern-eur/serbia.html





Nakon pregleda u Skenderbegovoj, snimanje rendgenom se obavlja u Institutu za reumatologiju, Resavska 69. Po završetku pregleda, ove institucije šalju svoje nalaze ambasadi. 

Nakon obavljenog lekarskog pregleda, koristeći HAP broj i donji link može se dobiti kratak izveštaj o obavljenim pregledima i datum kada su nalazi prosleđeni ambasadi: