Colored Tab Dropdown-SR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

21. септембар 2014.

Rent A Car

Ovaj post može biti koristan pre svega onima koji po prvi put nameravaju da iznajme auto u Beogradu. Neću pominjati, niti favorizovati bilo koju od rent-a-car agencija, jer ovo i nije sponzorisani tekst.

Kada započnete sa pregledom agencijskih ponuda na domaćem Internetu, primećujete da njihove lokacije mogu podeliti u otprilike dve grupe. One na aerodromu "Nikola Tesla", i one locirane na Novom Beogradu. O ovome dobro razmislite, gde bi vam lakše bilo da preuzmete i vratite vozilo. Ne mora da znači da je Novi Beograd u svakoj kombinaciji isplativija varijanta, jer ono što se kod nekih naplaćuje, kod drugih je besplatno, zato dobro proučite uslove rentiranja.

Inače vožnja u jednom pravcu, nekom od A- linija koje kreću od Slavije i voze do aerodroma i obrnuto, sa usputnim stanicama, košta svega oko 300 din.

Na Internetu će te danas pronaći veliki broj agencija za iznajmljivanje vozila. Nekako, moj utisak je da je bolje birati one nešto veće, poznatije, sa većim i ujednačenim voznim parkom, gde ima i starijih i novijih vozila, a ne nekoliko skupih vozila i gde samo nedostaje pa da se i ime vlasnika, uspešnog biznismena pominje u nazivu agencije.

Pošto ste izabrali agenciju, , pozvali ih i proverili da li je slobodno vozilo koje želite, vi dolazite pred agenciju gde vršite plaćanje. Prilikom plaćanja kreditnom karticom, agencija može da Vam blokira izvestan iznos na kartici, a koji će biti odblokiran kada vozilo uredno vratite pred agenciju. Ovo skidanje blokade može da potraje i dan nakon što ste vratili ispravno vozilo. O ovome će vas obavestiti prilikom zaduživanja vozila.

Da bi sve prošlo u najboljem redu, pored ostalog obratite posebnu pažnju i u sledeće tri situacije:

1. Kada zadužujete vozilo. Radnik agencije zajedno sa vama obilazi vozilo i pokazuje vam sve ogrebotine, oštećenja, ulubljenja koja tu mogu biti od ranije. Sva ova oštećenja on markira na crtežu automobila koji nosi sa sobom u posebnom bloku. 

Ovde može biti važno da i vi aktivno učestvujete u pregledu vozila i da se ne snebivate da prijavite ili proverite da li je ubeleženo bilo koje oštećenje koje i sami primetite. Time vi sebe štitite od eventualnih nesporazuma. 

Ovo ne znači da će ih biti i da agencije samo čekaju da nekome prišiju oštećenje koje nije napravio, ali bolje je da vi imate čist račun od početka. Ako treba slikajte vozilo sa par snimaka.

Takođe, vozilo dobijate sa rezervoarom punim do vrha, što znači da ga tako treba i vratiti. Pored toga dobijate i sve prateće papire od vozila, tako da ste spremni i za putovanje van zemlje, saobraćajnu dozvolu kao i uputstvo sa postupkom u slučaju neke od neželjenih situacija, kao što su krađa ili udes. 

2. Imajte na umu ono što će vam reći i u agenciji. U slučaju udesa, krađe, ili nečeg sličnog, u zemlji ili van zemlje, obavezno pozovite policiju i zatražite da sačine zapisnik. Ukoliko nemate zapisnik, troškovi nastale štete mogu da padnu na vaš račun u potpunosti. Automobili su osigurani i sa policijskim zapisnikom u slučaju nezgode, vi ste obezbeđeni od skoro svih nezgoda na putu.

Ipak ne i svih. Oštećenja na vozilu, nastala vožnjom po samoj ivici puta, gde ima šljunka ili kamenja, a koja se mogu odnositi na oštećenja pneumatika ili limarije vozila idu na vašu štetu. Zato udobna, ali oprezna vožnja je pravi izbor.

3. Procenite dobro da li imate dovoljno prostora da vratite vozilo u zakazano vreme. Agencije mogu da tolerišu do sat vremena kašnjenja ili vam se zaračunava novih 24h. Potrebno je i da rezervoar napunite do vrha, na nekoj obližnjoj pumpi.

Po prispeću pred agenciju, radnik agencije opet sa vama obilazi vozilo, i upoređuje mapu ranijih oštećenja sa trenutnom situacijom na vozilu. Vi niste dužni da vozilo operete i nešto slično, važno je samo da nema novih većih oštečenja. Ovo "većih" znači otprilike, da manje, plitke ogrebotine nisu nešto što će agencija uzeti kao novonastalu štetu.










Нема коментара:

Постави коментар