Colored Tab Dropdown-SR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

23. септембар 2014.

Nemačka, Minhen

Kratka trodnevna poseta Minhenu, glavnom gradu bavarske oblasti u Nemačkoj, započela je putovanjem od Beča. Ukoliko se putuje po danu, obzirom da put vremenski traje svega nekoliko sati, može se uživati u prizoru Alpa čiji se venci pod snegom pružaju u daljini. Putuje se autoputem A1 koji prolazi pored Salcburga, kada se i vrši odvajanje na deonicu prema Minhenu. Autoput je u veoma dobrom stanju, a prosečna brzina vozila na njemu je oko 120km/h.



Ukoliko imate vremena, možete ući i u Salcbur i upustiti se u posetu čuvenom Hitlerovom odmorištu - Orlovom Gnezu (Eagle's Nest) u mestu Kehlsteinhaus na 50km od Salcburga.



Tokom puta, na svim usputnim mestima kao što su benzinske pumpe, odmorišta, restorani, ljudi su ljubazni, i većinom govore engleski što može biti od pomoći ukoliko ne govorite nemački.

Nakon granice, na kojoj nema pasoške kontrole, jer je to zona Evropske unije, put do Minhena traje sat i po do dva, sa jasno obeleženim tranzitnim rutama, pa nema lutanja. Za razliku od Austrije, vozačima u Nemačkoj nije potrebna vinjeta za autoput.


Ipak, stranci kao i Nemci moraju platiti posebnu taksu za vožnju kroz posebne zaštićene zelene zone u gradovima. Ova taksta iznosi oko 12,5 EUR za strane državljane, i nakon plaćanja potrebno je zalepiti dobiju nalepnicu na unutrašnju stranu vetrobrana. Više informacija ovde: Green Zones in Germany.

Naravno, ukoliko ne ulazite vozilom u ove zone, možete voziti po drugim delovima grada i bez nalepnice i plaćene takse. 

Minhen 


Naravno, kada preko Interneta rezervišete hotelske sobe, to izuzetno olakšava stvari, ali ipak i dalje ne možete imati pravi uvid u kvalitet usluge koja vas očekuje. Danas ima pregršt sajtova preko kojih možete pretraživati ponude hotela i smeštaja. Neki hoteli u cenu uključuju i garažno mesto, neki ne. Po meni, najbolji sajtovi za pretragu i bukiranje su tipa www.booking.com, www.hotels.com.


Kod bukiranja važno je i unapred se odlučiti koliko noćenja želite. Možda vam se hotel ne svidi posle prvog noćenja, a sa druge strane, morate na vreme pronaći drugi smeštaj ili ponovo bukirati istu sobu, ali i to naravno do određenog vremena, jer ta soba već sutradan može biti bukirana od strane nekog drugog. Istovremeno za potrebe bukiranja i pregleda smeštaja morate imati internet vezu.

U hotelu Munich Inn, internet se dodatno plaća, a za 8 Eur dobijate vaučer sa šifrom koja važi do sledećeg dana u podne. Bežični internet u ovom hotelu je očajan, izuzev ako soba nije u blizini wi-fi uređaja, veza se stalno prekida i uvek se iznova mora ulogovati pomoću date šifre.

Trosed u sobi na zadnjem spratu bio je ofucan i pun fleka, ni stvari nismo želeli da ostavimo na njemu, kreveti su čisti i uredni, inventar u sobi je pomalo prašnjav, a omanje kupatilo je čista petica, čisto i uredno sa dosta čistih peškira, sapuna i ostalog. Tu je i zidni televizor i osnovna kablovska ponuda kanala.


Dobre strane kod hotela Munich Inn je što se nalazi veoma blizu glavne železničke stanice u Minhenu, a i druge interesantne gradske zone su u blizini. Cene noćenja su pristojne, a ni doručak koji se održava u maloj trpezariji na prvom spratu nije loš, tacne sa salamama, sirevima, povrćem, bokali sa jogurtom, mlekom, sokom, poneki kroasan, tost ili običan hleb i to je to.

Još jedna bitna stvar za vozače je parking. Nedeljom, parkiranje je besplatno, ostalim danima se plaća. Jedan parking sat na ulici je oko 1.20 eura. U podzemnim garažama, sat parkiranja je oko 2.5 eura. Pogodnost koju hotel Munich Inn pruža gostu je popust na parkiranje u podzemnoj garaži drugog, obližnjeg hotela. Cena parkinga sa ovim popustom je 10 Eur po danu.

Zato obavezno priliko odjave iz hotela Munich Inn, kod radnika na recepciji zatražite ovaj popust (parking discount card), a on će vam odštampati karticu sa popustom i koju će te potom koristiti kod plaćanja na automatu u garaži.

U ovom delu grada ima dosta restorana brze hrane koje drže Turci ili Indijci i njihov jezik se ponekad može češće čuti od nemačkog na ulicama u ovoj zoni. Naravno, kebab je na meniju svakog od ovih restorana i veoma je ukusan.


U Minhenu ima toliko toga što se može videti. U hotelima se dobija mapa sa svim važnim mestima u gradu. U trodnevnu posetu stala je poseta koncentracionom logoru Dahau koji je na oko 20 kilometara od Minhena do kojeg se može stići vozom i potom kraćom autobuskom vožnjom, kao i obilazak centralnih gradskih zona Karlsplatz, Marienplatz.

Dahau


Poseta memorijalnom centru Dahau, nekada jednom od prvih koncentracionih kampova na teritoriji nacističke Nemačke predstavlja posebno iskustvo koje ne treba propustiti. Do Dahau-a, udaljenog petnestak kilometara lako se može stići linijom S2 sa minhenske centralne železničke stanice.




Karte se kupuju na automatima postavljenim na peronima, ima ih više tipova, jednokratna karta košta oko 2,5 evra, dok celodnevna XXL karta košta 6.5 evra. Vozovi imaju konduktere, a vožnja traje oko 15 minuta.

Voz S2 napuštate po prispeću na stanicu Dahau, a na obližnjoj autobuskoj stanici ulazite u autobus na liniji 726 koji prolazi pored samog memorijalnog centra. Informativni led ekrani unutar autobusa obaveštava putnike o trenutnoj i nadolazećim stanicama,



Ulazak u Memorijalni centar Dahau je besplatan, a na ulazu u centar se nalazi info pult gde možete iznajmiti mali audio vodič na više jezika i dobiti mapu celokupnog memorijalnog centra.  Nakon ovih priprema, prateći malu betonsku stazu dolazite do glavnog ulaza u koncentracioni logor.


Početak logorskog kompleksa


Glavni ulaz u logor

1 коментар:

  1. Želja mi je proputovati malo po Europi, ali nikako da nađem vremena! Našao sam dobru ponudu aranžmana ovdje - jeftina putovanja

    ОдговориИзбриши