Colored Tab Dropdown-SR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

26. септембар 2016.

Australija, Brizbejn


GARDEROBA

Zavisno od lokacije na kojoj će te boraviti u Australiji, garderoba koja se nosi sa sobom može uključivati i zimsku i letnju. Zima u Australiji počinje 1. juna i završava se 1. septembra. U tom periodu se temperatura u gradovima kao što su Sidnej, Melburn i svim lokacijama prema jugu, spušta ispod 10 stepeni, a negde i ispod 0 stepeni celzijusovih.

Brizbejn tokom zime spada u toplije gradove, noću temperatura se spušta i do 5-6 stepeni. Sva severnija mesta su toplija, pa Darvin i tokom zime zadržava dnevne temperature od preko 30 stepeni.

Generalno, ne treba nositi sa sobom puno garderobe. Većinu potrebnih stvari moguće je kasnije kupiti u Australiji po prilično povoljnim cenama. Odela se mogu pronaći već od $50 AUD, kao i prilikom rasprodaja i sniženja koja su tamo česta. 

Tokom australijske jeseni i zime, najveći trgovački lanci ( Target, BigW...) nude letnju garderobu po veoma pristupačnim cenama, majce ispod $5 AUD, šorcevi, kratke pantalone ispod $10 AUD, patike, cipele često u rangu od $20 do $50 i više.
Inače, većinom, ljudi u Australiji se oblače drugačije od evropljana i to je uglavnom ležerano i neobavezujuće.


ELEKTRIČNI UREĐAJI

Većina savremenih naponskih ispravljača za uređaje koje svakodnevno koristimo, poput mobilnih telefona, laptop računara, tabletnih računara, fotoaparata, punjača za baterije, prilagođena je radu u naponskom opsegu od 100-240V i frekventnom rasponu od 50-60Hz.


Radni napon u Australiji iznosi 240V i poseban naponski konvertor za savremene ispravljače nije potreban iz gore navedenih razloga. 




Multi-adapter, sa evropskom utičnicom

Ono što jeste potrebno je adapter za strujnu utičnicu. Ovi adapteri se mogu naći preko interneta ili u  Australiji, već i na aerodromu. Cena im se kreće od $2 AUD preko interneta, a u Australiji se mogu naći od $7-8 do $15-20 AUD, zavisno od lokacije. 



Kabl za el.napajanje
Kabl za napajanje laptop računara



Druga varijanta je kupovina električnog kabla sa australijskom utičnicom, kakve inače koriste svi laptop računari ili drugi tehnički uređaji na delu do svog napajanja. Ovi kablovi se mogu naći u rasponu od $5 -15 AUD.







PLANIRANJE UNAPRED

Do destinacija u Australiji se može doći na više načina, a jedna od njih je preko Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon kupovine avio karte, dobijate itinerer list sa detaljnim opisom vaše kompletne rute, brojevima i vremenima leta. 

Kupovinom avio karte u agenciji ili direktno od avio prevoznika što može biti povoljnije, kupujete takozvani e-ticket, avio kartu koja biva elektronski zabeležena u sistemu avio prevoznika i vezana za broj putnikovog pasoša. Prilikom kupovine karte, potrebno je obratiti i pažnju na dužinu pauze između dva leta, koja u nekim varijantama može biti i preko 12 sati.


Isplanirajte vreme za dolazak na aerodrom, prevoznici mogu zahtevati da obavite prijavu za let i 2 do 3 sata pre samog leta.


Emirati


Beograd - Dubai || Boeing 737-800

Ukoliko letite avio prevnoznikom Emirati iz Dubaija do Australije, let od Beograda do Dubaija izvršiće kompanija Fly Dubai. Letelice Fly Dubai-a na ovoj ruti su uglavnom Boeing 737-800, a let traje oko 5 sati i 20 minuta.

Za višu osobu, raspon između seditša u letelici Boeing 737 može biti mali, a formacija sedišta u jednom redu je 3 + 3 sa glavnim prolazom u sredini.


Dubai - Singapur - Brizbejn || Boeing 777-300
Raspon između sedišta u letelici Boeing 777-300 je značajno veći, ali treba znati da Emirati u  ovu, inače veliku letelicu, postavljaju sedišta u formaciji: 3 sedišta - prolaz - 4 sedišta - prolaz - 3 sedišta i da su prolazi relativno uski, što sve ukupno donosi više mesta za noge, ali i češće sudare sa poslugom i putnicima na prolazu. Najviše mesta ima prvi red na početku svake zone.

Prilikom kupovine karte, probajte da rezervišete mesto do prolaza ukoliko vam treba više prostora za noge. Da bi ste imali bolju predstavu o rasporedu sedišta, možete posetiti internet stranicu www.seatguru.com


Etihad


Beograd - Abu Dabi || Airbus 319-200

Ovaj let izvode i Etihad i Air Serbia istim tipom aviona. Ukoliko ste kartu kupili kod avio prevoznika Air Serbia, kompletan let će biti pod imenom Air Serbia. Trajanje leta je oko 5 sati.


Abu Dabi - Singapur - Brizbejn || Airbus 330-200
Airbus 330 u ekonomskoj klasi ima sedišta u formaciji: 2 sedišta - prolaz - 4 sedišta - prolaz - 2 sedišta. Iako nešto uži, ovaj avion nudi isti komfor. Najviše mesta ima prvi red na početku svake zone.


Let od Abu Dabija do Singapura traje nešto preko 8 sati, a od Dubaija do Singapura oko sat vremena manje. Zadržavanje u Singapuru iznosi oko 1-2 sata, a potom novi let do Brizbejna, u dužini od približno 7 sati.

Povratni let traje oko 14-15 sati.

BORAVAK NA AERODROMU, FREE WIFI,  LET AVIONOM

Dubajski aerodrom je ogroman i izuzetno organizovan. Putnici se zajedno sa njihovim ručnim prtljagom prevoze autobusima prevoze između terminala dolaska i odlaska. Glavni prtljag se prenosi direktno iz aviona u avion i nije ga potrebno čekirati lično.


Dubai International Airport
Potpuni isti opis se može primeniti i na aerodromu u Abu Dabiju.

Aerodrom u Abu Dabiju
Aerodrom u Abu Dabiju


Tokom boravka na aerodromu moguće je kupovati u velikom broju prodavnica. Za $1 USD dobija se 3.6 dirhama. Primera radi, Mekdonaldsov Big mac sa svim dodacima košta 28 dirhama.

Dubajski i aerodrom u Abu Dabiju nude besplatan WIFI na svojim terminalima. Dovoljno je samo prihvatiti uslove pristupa.


Sa druge strane, aerodrom Changi u Singapuru nudi besplatan internet tek nakon registracije putem njihovog stonog terminala, a registraciona forma zahteva unos podataka  kao što su ime i prezime, broj pasoša, krajna destinacija, itd.


Ukoliko se pokuša jednostavnija registracija putem sms koda, takav sms kod zastari dok stigne u sms poruci putem roming veze. Loše izvedeno i nije vredno truda za tih sat, dva. 



Savet: Umotajte vaš prtljag u najlon. Time možete sprečiti da neko iskoristi vaš prtljag za krijumčarenje.

Savet: Dugotrajno sedenje u istom položaju može dovesti do stvaranja škodljivih materija u krvotoku. U ređim slučajevima i do tromboze. Zato je tokom višesatnih letova, preporučljivo povremeno ustajanje iz sedišta i pravljenje kraćih šetanji po avionu i razgibavanje mišića. 

Avio karta ekonomske klase za let sa Etihadom ili Emiratima podrazumeva maksimalnu težinu glavnog prtljaga od 30 kg. Prekoračenje ovog limita se dodatno plaća.


Boarding Pass karta može, ali i ne mora biti zatražena kod ukrcavanja na sledećem letu. Ukoliko je zatraže, pokazaće vam šalter na kome je možete brzo dobiti. O ovome se možete raspitati već prilikom kupovine karte.



Sav ručni prtljag prolazi kontrolu više puta, a od putnika se može zatražiti i da skinu obuću i sve od metala. Pre leta konsultujte listu dozvoljenih predmeta, posebno u ručnom prtljagu. Detaljan spisak je ovde: http://www.mup.gov.rs/cms_lat/saveti.nsf/putovanja-avionom.h

. . .

ETIHAD ILI EMIRATI


DOZVOLJENA TEŽINA ČEKIRANOG PRTLJAGA

Etihad  (od 14.09.2015)

  • Economy Breaking deals and Economy Saver Fare klasi: ..................  1 torba do 23 kg 
  • Economy Value and Economy Freedom Fare klasi: ......................... 2 torbe do 23 kg (link)

Emirati   
  • u ekonomskoj klasi: .............................................................. 1 torba do 30 kg (link)


DOZVOLJENA TEŽINA RUČNOG PRTLJAGA


Etihad

  • za sve varijante Ekonomske klase: ............................................. 1 torba do 7 kg (link)

Emirati   
  • u ekonomskoj klasi:.............................................................. 1 torba do 7 kg (link)


Posluživanje tokom leta

Etihad i Air Serbia služe hranu tokom leta do Abu Dabija.
Fly Dubai ne služi hranu, i svaka usluga se dodatno plaća.
I Emirati i Etihad služe više obroka tokom leta, vlažne maramice za ličnu higijenu, ćebad i jastučiće. Prednost Etihadu pošto služi nešto veće porcije.

Komfor putničkog mesta

Prostor koji putnik dobija je ujednačen kod oba prevoznika. Prednost Emiratima jer svako putničko mesto ima svoj difuzor svežeg vazduha koji se može po želji podešavati.

Sistem za zabavu u avionu

Oba avio prevoznika imaju tehnološki ujednačen i bogat sistem za zabavu, tu spada na desetine filmova, muzičkih albuma, tv serija, video igara, audio kniga, kao i detaljan pregled parametara leta i stalan prenos sa kamera u nosu i podnožju aviona. 

Etihad nudi internet usluge, ali uz manju nadoknadu.

Prednost u ovoj kategoriji ide Emiratima koji nude besplatne internet usluge za prvih 10 Mb na letovima sa Airbus 380 avionom, a od jeseni 2014. godine i na letovima sa Boeing 777 avionima.

Osoblje aviona

Kod oba avio prevoznika, osoblje je ljubazno, uvek spremno da pomogne putniku.

Pri dolasku u Australiju, putnici dobijaju upitnik koji popunjavaju, a odnosi se na njihov status, mesto boravka u Australiji i predmete koje unose u zemlju. Izgled upitnika možete pogledati ovde: http://www.immi.gov.au/managing-australias-borders/border-security/travel/passenger-cards/_pdf/english-ipc-sample.pdf

. . .

II. POČETNI PERIOD U AUSTRALIJI

TROŠKOVI ZA HRANU, GORIVO, USLUGE

Snaga australijske ekonomije se povremeno menja u ciklusima koje među ostalima snažno diktira i rudarska industrija. Cene proizvoda i usluga su značajno više u Australiji nego u Srbiji, ali su u srazmeri sa prosečnim primanjima u Australiji.

I pored izraženih razlika, postoje načini da raspoloživi budžet sačuvate od prevelike potrošnje. 


Hrana

Veliki izbor namirnica po relativno niskim cenama, sličnim domaćem tržištu, mogu se pronaći u napoznatijim lancima prisutnim širom Australije kao što su Coles i Woolworths, a najpovoljnije cene su po pravilu u trgovinskom lancu Aldi.  
  • hleb, sečeni, tost ili običan, retko mešani kao ovde ........ cena od 85 centi (Coles, Aldi) do preko $5 AUD 
  • mleko 1,5L ............. od $2,5 AUD
  • salame, 600gr ......... od $2,7 AUD - Aldi
  • puter .....................  od $1 - Aldi
  • mlevena kafa (Grčka) .. od $4.65 - Coles

Alkohol, cigarete

Uživanje u nikotinskim isparenjima ovde ima svoju cenu koja iznosi od $15 i više AUD. Alkoholna pića su dostupna samo u posebnim (liquor stores) prodavnicama. Nema ih u prodaji u okviru lanaca koji prodaju prehrambrenu robu. Uživanje u pivskoj peni takođe košta. Najniža prosečna cena flaširanog piva od 0,5L do 0,6L je oko $5 AUD ili kao 4 konzerve od 0,5L za $10 AUD. Cena piva u pakovanjima sa više flaša lako dostiže i do $50, $60 AUD.

Gorivo: cena litre benzina može da varira u toku dana, a kreće se u intervalu od cca $1.25 - $1.60 AUD po litri zavisno od prodavca i kvaliteta goriva. (pogledajte dole i "Vožnja automobila u Australiji")


Javni prevoz: metro je veoma važan u javnom saobraćaju, a u nekim gradovima glavno prevozno sredstvo za milione ljudi. Cena karte u jednom pravcu u Brizbejnskom metrou može da iznosi od $2 do $14 AUD  zavisno od dužine putovanja, u periodima većeg opterećenja, ali je jeftinija van ovih perioda za nekih 30%. 

Kupovina online

Veoma razvijena u Australiji. Cene robe kupljene online u proseku su 30-40% jeftinije od onih u prodavnici. Ipak, sa kvalitetnijim i skupljim proizvodima treba biti oprezan, zbog nesigurnog porekla van Australije (često Hong Kong) i kasnijih problemima sa garancijom i isporukom.



II.1 INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE

Free WiFi: besplatan WiFi veoma dobro dođe dok ne nabavite sim karticu, a sigurno ga ima uz svaki McDonalds restoran, kao i u gradskim parkovima.


Mobilni operateri: Yes Optus i Telstra imaju najbolju pokrivenost. Jedna od najpovoljnih prepaid kartica je i Aldi sim card, koji možete kupiti u Aldi lancu za minimalnih $5 AUD koji se delom računaju i kao kredit i omogućava pristup internetu, a koristi mrežu Telstra operatera. 




II.2 BORAVAK NA PLAŽAMA

U okolini Brizbejna postoji veliki broj lokacija sa prelepim peščanim plažama. Ipak, morska idila svake godine biva narušena ponekim nesrečnim slučajem. Često stradaju upravo turisti. Najveću opasnost ne predstavljaju ajkule, već vrsta morske struje RIP CURRENT koja se povremeno javlja u blizini plaža. 

Ukoliko se neoprezni kupač nađe uhvaćen u ovoj struji, ona ga odvlači prema otvorenom moru. Ovde je važno znati, da ne treba u panici zaplivati nazad prema obali, jer se time gubi dragocena snaga, već treba plivati paralelno sa obalom, dok se ne izađe iz zone ove struje.



RIP CURRENT - morska struja

Upravo iz ovih razloga, spasilača služba na plažama postavlja dve zastavice na određenom rastojanju, čime se označava raspon u kome je bezbedno kupanje u moru, i da tu nema ovih struja.

Australijanci će vam reći i da se ne kupate u rano jutro i kasno veče, to su vremena kada ajkule kreću u potragu za hranom, iako to ne znači da se one zaista nalaze u blizini obala. Veće plaže su obezbeđene i udaljenim mrežama.

Generalno, najveći oprez na plažama treba imati od: sunca i RIP morske struje.

Dodatni linkovi koji govore o opasnosti od morskih struja:



II.3 VOŽNJA AUTOMOBILA U AUSTRALIJI * 

Da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola koju u Srbiji izdaje AMSS? Ukoliko imate novu vozačku dozvolu, u formatu kartice, gde su namena kartice i informacije o vozaču, ispisani i na engleskom jeziku, niste obavezni da imate i međunarodnu dozvolu. Dakle, možete izvaditi međunarodnu dozvolu, ali niste obavezni. 
Prosečan, višegodišnji vozač u Srbiji, sedanjem za volan vozila u Australiji, susreće se pored drugih, i sa nekoliko najvažnijih promena:


i. promena strane kojom se vozi na drumu i svega što je sa time povezano

ii. promena strane na kojoj vozač sedi, i rasporeda kontrolnih ručica, prekidača
iii. rukovanje automatskim menjačem, izuzeće upotrebe kvačila, drugačiji režimi kočenja
iv. upoznavanje sa ponašanjem vozila


Prva vožnja može biti pravi adrenalinski šok, i treba je obaviti kada nema većih gužvi na ulicama. I narednih par vožnji će biti u sličnom maniru. Ipak, nakon nekoliko vožnji, iskusan vozač će savladati ove najvažnije promene do sasvim zadovoljavajućeg nivoa. 

Ono što je važno, jeste ne gubiti koncentraciju tokom vožnje i kontrolisati svoju vožnju minimum mesec dana. 

U slučaju da tokom vožnje, vozaču popusti koncentracija iz bilo kog razloga, veoma lako dolazi do prebacivanja na rutinsko, nesvesno, naučeno ponašanje za volanom u staroj sredini, pa o tome treba voditi računa.

Takođe, u Australiji, pešak je poštovan učesnik u saobraćaju, i davanje prvenstva pešacima na propisan način ili poštovanje propisanje maksimalne brzine na deonici puta, deo je opšte saobraćajne kulture, od čijeg odstupanja se brzo prazni novčanik.
* Dodatni link je o validnosti strane vozačke dozvole na teritoriji Queensland-a, proveriti za druge države:

http://www.tmr.qld.gov.au/Licensing/Visitors-and-new-residents/International-drivers.aspx



III. PRVA GODINA U AUSTRALIJI

III.1 ENGLESKI JEZIK


Po dolasku u Australiju, neko započinje boravak ili novi život u blizini ljudi iz iste ili slične zajednice na Balkanu. Neko uopšte nema kontakt sa našim ljudima u novoj sredini.

Odjednom upotreba Engleskog jezika dobija mnogo veću ulogu, od nje zavise mnogi činioci koji utiču na kvalitet života u ovoj fazi. Oni najvažniji su verovatno socijalizacija i komunikacija sa novom sredinom, svakodnevno snalaženje u različitim okolnostima, razgovori preko telefona, posao. 

Moguće da većina novopridošlih sasvim dobro zna Engleski jezik, ali pravo snalaženje počinje tek sada, u novoj sredini kada je potrebno razvijati govor i razumevanje kao nikada pre. U realnim situacijama, veliki broj Australijanaca nema jasan izgovor kakav vežbate uzimajući časove Engleskog ili kad slušate voditelje na TV-u.

Na ulici je mnogo više mrmljanja, priče sebi u bradu, mnogo više lokalnih termina. Ubrzo uvidite da je ono što ste većinom do sada znali, bio polirani Engleski za policu sa knjigama, a sada vam treba operativni Engleski za svakodnevnu intezivnu upotrebu. 

Za dobro razumevanje i govor, potrebno je vreme i stalna praksa i zavisno od ličnih okolnosti, pitanje je kako ih najbrže steći.

Besplatni časovi Engleskog na koje većina migranata ima pravo, mogu biti prva pomoć u takvoj situaciji. 
Više o ovom programu na linku: https://www.education.gov.au/adult-migrant-english-program-0

Pored toga, gradske biblioteke, kao i one po predgrađima, imaju razvijene programe za učenje Engleskog jezika, sa  jednim do dva termina nedeljno.

Ipak, možda i najbolji način ne samo za učenje jezika, već i brže upoznavanje i uklapanje sa ljudima i novom sredinom, jeste volontiranje.

Volonterske zajenice su veoma razvijene u Australiji i ima ih mnogo, kao i ljudi kojima one pomažu. Uključivanje u volonterske aktivnosti, po meni je najbolji način da učite na više frontova istovremeno, a sve to dok pomažete zajednici u kojoj se nalazite.

Neke od volonterskih organizacija:

Generalno, za detalnije informacije dovoljno je pretraživati Internet sa terminima volunteer i nazivom države u kojoj živite.



 

putovanja-info.blogspot.com.au (c) 2016