Colored Tab Dropdown-SR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

23. септембар 2014.

Nemačka, Minhen

Kratka trodnevna poseta Minhenu, glavnom gradu bavarske oblasti u Nemačkoj, započela je putovanjem od Beča. Ukoliko se putuje po danu, obzirom da put vremenski traje svega nekoliko sati, može se uživati u prizoru Alpa čiji se venci pod snegom pružaju u daljini. Putuje se autoputem A1 koji prolazi pored Salcburga, kada se i vrši odvajanje na deonicu prema Minhenu. Autoput je u veoma dobrom stanju, a prosečna brzina vozila na njemu je oko 120km/h.



Ukoliko imate vremena, možete ući i u Salcbur i upustiti se u posetu čuvenom Hitlerovom odmorištu - Orlovom Gnezu (Eagle's Nest) u mestu Kehlsteinhaus na 50km od Salcburga.



Tokom puta, na svim usputnim mestima kao što su benzinske pumpe, odmorišta, restorani, ljudi su ljubazni, i većinom govore engleski što može biti od pomoći ukoliko ne govorite nemački.

Nakon granice, na kojoj nema pasoške kontrole, jer je to zona Evropske unije, put do Minhena traje sat i po do dva, sa jasno obeleženim tranzitnim rutama, pa nema lutanja. Za razliku od Austrije, vozačima u Nemačkoj nije potrebna vinjeta za autoput.


Ipak, stranci kao i Nemci moraju platiti posebnu taksu za vožnju kroz posebne zaštićene zelene zone u gradovima. Ova taksta iznosi oko 12,5 EUR za strane državljane, i nakon plaćanja potrebno je zalepiti dobiju nalepnicu na unutrašnju stranu vetrobrana. Više informacija ovde: Green Zones in Germany.

Naravno, ukoliko ne ulazite vozilom u ove zone, možete voziti po drugim delovima grada i bez nalepnice i plaćene takse. 

Minhen 


Naravno, kada preko Interneta rezervišete hotelske sobe, to izuzetno olakšava stvari, ali ipak i dalje ne možete imati pravi uvid u kvalitet usluge koja vas očekuje. Danas ima pregršt sajtova preko kojih možete pretraživati ponude hotela i smeštaja. Neki hoteli u cenu uključuju i garažno mesto, neki ne. Po meni, najbolji sajtovi za pretragu i bukiranje su tipa www.booking.com, www.hotels.com.


Kod bukiranja važno je i unapred se odlučiti koliko noćenja želite. Možda vam se hotel ne svidi posle prvog noćenja, a sa druge strane, morate na vreme pronaći drugi smeštaj ili ponovo bukirati istu sobu, ali i to naravno do određenog vremena, jer ta soba već sutradan može biti bukirana od strane nekog drugog. Istovremeno za potrebe bukiranja i pregleda smeštaja morate imati internet vezu.

U hotelu Munich Inn, internet se dodatno plaća, a za 8 Eur dobijate vaučer sa šifrom koja važi do sledećeg dana u podne. Bežični internet u ovom hotelu je očajan, izuzev ako soba nije u blizini wi-fi uređaja, veza se stalno prekida i uvek se iznova mora ulogovati pomoću date šifre.

Trosed u sobi na zadnjem spratu bio je ofucan i pun fleka, ni stvari nismo želeli da ostavimo na njemu, kreveti su čisti i uredni, inventar u sobi je pomalo prašnjav, a omanje kupatilo je čista petica, čisto i uredno sa dosta čistih peškira, sapuna i ostalog. Tu je i zidni televizor i osnovna kablovska ponuda kanala.


Dobre strane kod hotela Munich Inn je što se nalazi veoma blizu glavne železničke stanice u Minhenu, a i druge interesantne gradske zone su u blizini. Cene noćenja su pristojne, a ni doručak koji se održava u maloj trpezariji na prvom spratu nije loš, tacne sa salamama, sirevima, povrćem, bokali sa jogurtom, mlekom, sokom, poneki kroasan, tost ili običan hleb i to je to.

Još jedna bitna stvar za vozače je parking. Nedeljom, parkiranje je besplatno, ostalim danima se plaća. Jedan parking sat na ulici je oko 1.20 eura. U podzemnim garažama, sat parkiranja je oko 2.5 eura. Pogodnost koju hotel Munich Inn pruža gostu je popust na parkiranje u podzemnoj garaži drugog, obližnjeg hotela. Cena parkinga sa ovim popustom je 10 Eur po danu.

Zato obavezno priliko odjave iz hotela Munich Inn, kod radnika na recepciji zatražite ovaj popust (parking discount card), a on će vam odštampati karticu sa popustom i koju će te potom koristiti kod plaćanja na automatu u garaži.

U ovom delu grada ima dosta restorana brze hrane koje drže Turci ili Indijci i njihov jezik se ponekad može češće čuti od nemačkog na ulicama u ovoj zoni. Naravno, kebab je na meniju svakog od ovih restorana i veoma je ukusan.


U Minhenu ima toliko toga što se može videti. U hotelima se dobija mapa sa svim važnim mestima u gradu. U trodnevnu posetu stala je poseta koncentracionom logoru Dahau koji je na oko 20 kilometara od Minhena do kojeg se može stići vozom i potom kraćom autobuskom vožnjom, kao i obilazak centralnih gradskih zona Karlsplatz, Marienplatz.

Dahau


Poseta memorijalnom centru Dahau, nekada jednom od prvih koncentracionih kampova na teritoriji nacističke Nemačke predstavlja posebno iskustvo koje ne treba propustiti. Do Dahau-a, udaljenog petnestak kilometara lako se može stići linijom S2 sa minhenske centralne železničke stanice.




Karte se kupuju na automatima postavljenim na peronima, ima ih više tipova, jednokratna karta košta oko 2,5 evra, dok celodnevna XXL karta košta 6.5 evra. Vozovi imaju konduktere, a vožnja traje oko 15 minuta.

Voz S2 napuštate po prispeću na stanicu Dahau, a na obližnjoj autobuskoj stanici ulazite u autobus na liniji 726 koji prolazi pored samog memorijalnog centra. Informativni led ekrani unutar autobusa obaveštava putnike o trenutnoj i nadolazećim stanicama,



Ulazak u Memorijalni centar Dahau je besplatan, a na ulazu u centar se nalazi info pult gde možete iznajmiti mali audio vodič na više jezika i dobiti mapu celokupnog memorijalnog centra.  Nakon ovih priprema, prateći malu betonsku stazu dolazite do glavnog ulaza u koncentracioni logor.


Početak logorskog kompleksa


Glavni ulaz u logor

21. септембар 2014.

Rent A Car

Ovaj post može biti koristan pre svega onima koji po prvi put nameravaju da iznajme auto u Beogradu. Neću pominjati, niti favorizovati bilo koju od rent-a-car agencija, jer ovo i nije sponzorisani tekst.

Kada započnete sa pregledom agencijskih ponuda na domaćem Internetu, primećujete da njihove lokacije mogu podeliti u otprilike dve grupe. One na aerodromu "Nikola Tesla", i one locirane na Novom Beogradu. O ovome dobro razmislite, gde bi vam lakše bilo da preuzmete i vratite vozilo. Ne mora da znači da je Novi Beograd u svakoj kombinaciji isplativija varijanta, jer ono što se kod nekih naplaćuje, kod drugih je besplatno, zato dobro proučite uslove rentiranja.

Inače vožnja u jednom pravcu, nekom od A- linija koje kreću od Slavije i voze do aerodroma i obrnuto, sa usputnim stanicama, košta svega oko 300 din.

Na Internetu će te danas pronaći veliki broj agencija za iznajmljivanje vozila. Nekako, moj utisak je da je bolje birati one nešto veće, poznatije, sa većim i ujednačenim voznim parkom, gde ima i starijih i novijih vozila, a ne nekoliko skupih vozila i gde samo nedostaje pa da se i ime vlasnika, uspešnog biznismena pominje u nazivu agencije.

Pošto ste izabrali agenciju, , pozvali ih i proverili da li je slobodno vozilo koje želite, vi dolazite pred agenciju gde vršite plaćanje. Prilikom plaćanja kreditnom karticom, agencija može da Vam blokira izvestan iznos na kartici, a koji će biti odblokiran kada vozilo uredno vratite pred agenciju. Ovo skidanje blokade može da potraje i dan nakon što ste vratili ispravno vozilo. O ovome će vas obavestiti prilikom zaduživanja vozila.

Da bi sve prošlo u najboljem redu, pored ostalog obratite posebnu pažnju i u sledeće tri situacije:

1. Kada zadužujete vozilo. Radnik agencije zajedno sa vama obilazi vozilo i pokazuje vam sve ogrebotine, oštećenja, ulubljenja koja tu mogu biti od ranije. Sva ova oštećenja on markira na crtežu automobila koji nosi sa sobom u posebnom bloku. 

Ovde može biti važno da i vi aktivno učestvujete u pregledu vozila i da se ne snebivate da prijavite ili proverite da li je ubeleženo bilo koje oštećenje koje i sami primetite. Time vi sebe štitite od eventualnih nesporazuma. 

Ovo ne znači da će ih biti i da agencije samo čekaju da nekome prišiju oštećenje koje nije napravio, ali bolje je da vi imate čist račun od početka. Ako treba slikajte vozilo sa par snimaka.

Takođe, vozilo dobijate sa rezervoarom punim do vrha, što znači da ga tako treba i vratiti. Pored toga dobijate i sve prateće papire od vozila, tako da ste spremni i za putovanje van zemlje, saobraćajnu dozvolu kao i uputstvo sa postupkom u slučaju neke od neželjenih situacija, kao što su krađa ili udes. 

2. Imajte na umu ono što će vam reći i u agenciji. U slučaju udesa, krađe, ili nečeg sličnog, u zemlji ili van zemlje, obavezno pozovite policiju i zatražite da sačine zapisnik. Ukoliko nemate zapisnik, troškovi nastale štete mogu da padnu na vaš račun u potpunosti. Automobili su osigurani i sa policijskim zapisnikom u slučaju nezgode, vi ste obezbeđeni od skoro svih nezgoda na putu.

Ipak ne i svih. Oštećenja na vozilu, nastala vožnjom po samoj ivici puta, gde ima šljunka ili kamenja, a koja se mogu odnositi na oštećenja pneumatika ili limarije vozila idu na vašu štetu. Zato udobna, ali oprezna vožnja je pravi izbor.

3. Procenite dobro da li imate dovoljno prostora da vratite vozilo u zakazano vreme. Agencije mogu da tolerišu do sat vremena kašnjenja ili vam se zaračunava novih 24h. Potrebno je i da rezervoar napunite do vrha, na nekoj obližnjoj pumpi.

Po prispeću pred agenciju, radnik agencije opet sa vama obilazi vozilo, i upoređuje mapu ranijih oštećenja sa trenutnom situacijom na vozilu. Vi niste dužni da vozilo operete i nešto slično, važno je samo da nema novih većih oštečenja. Ovo "većih" znači otprilike, da manje, plitke ogrebotine nisu nešto što će agencija uzeti kao novonastalu štetu.










Internet alati

Ukoliko planirate putovanje avionom do udaljenih destinacija, redosled letova možete pronaći na sajtu skoro svake agencije.

TIP: Ukoliko je cena avio karte važan faktor prema kojem se rukovodite kada odlučujete za koji datum uzimate avio kartu, treba znati da se je prikazana cena važeća u tom momentu i da već narednog dana cena karte za isti let može biti za par hiljada dinara veća. 

Avio prevoznik svakodnevno prodaje mesta u avionu za let koji ste izabrali i kada rasproda mesta u nižim klasama, preostala slobodna mesta su skuplja jer pripadaju višim klasama, a samim tim raste i cena avio karte za taj let.

Korisne alatke

Kupovinom ili rezervacijom avio karte dobijate Booking Reference broj pomoću kojeg možete videti sve informacije o vašem letu na sajtu:  www.checkmytrip.com

Ukoliko želite da omogućite drugima da prate poziciju vašeg aviona na mapi, prema broju leta, posetite sajt: http://www.flightradar24.com

Ako želite da saznate više o svom letu, mestu u avionu, pratećim uslugama posetite sledeću web lokaciju:  http://www.seatguru.com

Avio prevoznici imaju različite tipove letelica u svojim flotama. Neki tipovi modernih aviona nude više komfora, a neki manje. Svaki centimetar prostora je bitan, posebno na dugim letovima. 

Pripremite se bolje za let koristeći iskustva drugih putnika i pregledom reportaža sa specijalizovanih sajtova:










Putno osiguranje

Putno osiguranje pokriva troškove zdravstvenih usluga koje bi vlasnik polise osiguranja eventualno mogao da ima u slučaju nezgode tokom puta ili boravka u inostranstvu. Polisa je važeća u toku unapred određenog vremenskog perioda i može, ali i ne mora obuhvatati put, već samo boravak u inostranstvu.

Da li mi je potrebna polisa putnog osigranja?

U najvećem broju slučajeva, najverovatnije nije potrebna. Ukoliko vodite računa o svom zdravlju i ne bavite se kakvim ekstremnim sportovima, vrlo verovatno da nećete imati potrebe za bilo kakvim zdravstvenim uslugama.


Problem je što je nekada dovoljno samo malo i vi ste prisiljeni da zatražite zdravstvenu uslugu. A tada cene mogu biti veoma obeshrabrujuće. Slomljena noga i prateće zdravstvene usluge, postavljanje i skidanje gipsa, u SAD-u iznose 12.000 USD. Da li je polisa čija vrednost često iznosi manje 100 EUR i dalje veliki izdatak?

Postoji više agencija kod kojih možete izvaditi polisu putnog osiguranja. Uslovi koje ove agenciju nude su donekle različiti, pažiljivim pretaživanjem možete pronaći da su neke povoljnije od drugih i po visini premije i po broju osiguranih dana. Ovde su linkovi ka onim, verovatno najpoznatijim:
  • www.uniqa.rs
  • www.deltagenerali.rs
  • www.wiener.co.rs
  • www.dunav.com
  • www.ddor.co.rs
Polisu putnog osiguranja možete izabrati i kupiti i u turističkoj agenciji preko koje kupujete avio karte. 

Tokom boravka u inostranstvu, imajte uvek pri sebi i broj telefona Centra za pomoć koji je dat na polisi putnog osiguranja. U slučaju nužde, prvo morate pozvati broj Centra za pomoć, a odatle će vas uputiti  ka odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, u zavisnosti od zemlje iz koje ih pozivate.

Ukoliko polisa istekne, a nosilac putnog osiguranja i dalje boravi u inostranstvu, novu polisu putnog osiguranja može izvaditi u zemlji u kojoj boravi kod neke od agencija koje pružaju putno osiguranje za posetioce te zemlje.

Tagovi za pretragu informacija o agencijama mogu biti: overseas, visitior, health insurance plan, a cene osiguranja mogu biti i niže nego kod domaćih agencija.

Primera radi, u Australiji,  osnovno zdravstveno osiguranje za posetioca, može iznositi $29 AUD za nedelju dana, ili $53 AUD za dve nedelje, zavisno od agencije.

Rešenje o godišnjem odmoru

Zaposlena lica prilažu u okviru dokumentacije i potvrdu tj. garantno pismo poslodavca, kao i rešenje o godišnjem odmoru za period u kome će boraviti u inostranstvu.


PRIMER 1:  Potvrda o zaposlenju na memorandumu poslodavca - Engleski jezik


LETTER OF CONFIRMATION

To whom it may concern.

This letter is to confirm that (applicant's name), personal number (JMBG), with address on (applicant's address) is employeed at (company name) with address on (company's address) , PIB number (comapny's pib code), on a full/part time ongoing basis since (date of employment) at position of (work position title). His/her average income in last three months is (income value) RSD per month.

We are also confirming that (applicant's name) is allowed to use a annual paid leave in duration of (number of days) working days, starting from (starting date) and ending on (ending date), and that he/she will continue to work on his/her position after this period.

This confirmation is issued only for purposes of visa processing and can not be used for other purposes.
                                                                                                                     
Authorized person signature




PRIMER 2:  Potvrda o zaposlenju na memorandumu poslodavca - Srpski jezik


POTVRDA

Potvrđujemo da je (ime aplikanta), lični broj (JMBG), sa prebivalištem na adresi (adresa aplikanta) zaposlen/na u preduzeću (naziv preduzeća), PIB (pib broj), sa sedištem na adresi (adresa preduzeća), od (datum zasnivanja radnog odnosa) godine, na radnom mestu (naziv radnog mesta) na ne/određeno vreme, i sa prosečnim prihodom od (visina prihoda) RSD u poslednja tri meseca.

Potvrđujemo da je (ime aplikanta) odobreno korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od  (broj odobrenih dana) radnih dana, počev od (datum početka odmora) pa do (datum završetka odmora) godine, i da će po isteku godišnjeg odmora nastaviti da radi na poziciji menadžera prodaje.

Ova potvrda se izdaje u svrhu izdavanja vize i druge svrhe se ne može koristiti.

Potpis ovlašćenog lica