Colored Tab Dropdown-SR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

29. септембар 2015.

Mađarska, Budimpešta


KOLIMA DO MAĐARSKE


Ukoliko se odlučite za kraću turu do susedne Mađarske, ovde je dat pregled troškova u slučaju da na takav put idete u sopstvenoj režiji i autom.

PUTARINA U SRBIJI


Na autoputu E75 od Beograda prema Subtici postoje dve naplatne rampe, cena putarine su 240 i 330 RSD za putnička vozila. Isto ovoliko i u povratku.  Benzinske pumpe OMV-a su na svakih 20 kilometara. Između njih su manja odmorišta sa parkinzima.

VINJETA U MAĐARSKOJ


Najbolje je da vinjetu kupite odmah na granici. Na Kelebiji, odmah po ulasku na mađarsku teritoriju, nalazi se zgrada gde se mogu kupiti vinjete. Vinjeta više nije u obliku nalepnice, već se po uplati dobija odštampana potvrda, a broj tablica automobila se unosi u sistem. Kamere na autoputu snimaju tablice svih automobila čime se utvrđuje da li je putarina plaćena ili ne. Za 10 dana, iznos je 14 evra.

ROAMING (roming) U MAĐARSKOJ (i ostalim zemljama)


Idete u Mađarsku? Nemate GPS uređaj, ali zato imate smart telefon i koristiće vam za navigaciju? Niste baš sigurni kako se isključuje prenos podataka? Bolje prebacite sim karticu u nešto kao Nokia 3310, a pre putovanja učitajte detaljno mapu puta kojim ćete kasnije proći. Ukoliko u Google mapama uveličate do maksimuma delove puta kojim ćete putovati, ti detalji ostaju sačuvani u telefonu i kada nema internet konekcije. 

Sa druge strane, dok putujete kroz Mađarsku, većinom prolazite ruralne zone, i uspostavljena internet konekcija biće spora. To znači i više vremena provedenog u konekciji, jer se podaci prenose sporo.

Znam, treba vam još samo par kilobajta i prekidate dalje konektovanje. Ali znajte, ne možete vi toliko malo kilobajta da prenesete koliko roaming operateri mogu da vam uvećaju račun.

Kada vam na kraju meseca pristigne račun, žalba na visinu računa ne pomaže puno. Vaš operater je prosto dobio račun od mađarskog operatera, pa bi vas uputili da se žalite mađarskom operateru. A to se najčešće jednostavno ne isplati. 

To znači da mađarski operater gleda kako da vas bukvalno opljačka zarad veoma krhke, spore i kratke internet konekcije.  

Besplatnu WiFi internet konekciju u Mađarskoj možete naći u zoni fast food lanaca kao što je  McDonalds.

KUPOVINA HRANE U MAĐARSKOJ


Odmah po prelasku granice na Kelebiji, nalaze se dva veća diskonta. Za 1 evro može se dobiti 295 forinti. Primaju evre (EUR) kao valutu, kusur je u forintama (HUF). Prodavci uglavnom razumeju srpski i ljubazni su.


Diskont posle granice - Kelebija - Tompa


Ukoliko produžite putem 53 preko Tompe do sledećeg mesta Kiskunhalas, na oko 30 km od granice, nailazite na objekte većih trgovinskih lanaca u Mađarskoj, TescoLidlAldi







 Cene suhomesnatih i ostalih proizvoda su prilično povoljne, ali ovde možete plaćati samo u forintama.


Lidl - Mađarska

Lidl - Mađarska



Lidl - Mađarska


Lidl - Mađarska


Lidl - Mađarska


Lidl - Mađarska


MENJAČNICE U MAĐARSKOJ


U unutrašnjosti 1 EUR je oko 290 HUF, u Budimpešti ovoj odnos varira od periferije sa 1EUR = 288HUF do centra grada gde je 1 EUR = 300 HUF. Vodite računa da mađarske menjačnice po konverziji valute, naplaćuju dodatno svoju proviziju od 200 HUF. Dakle, reklamiraju kurs, a potom naplaćuju svoju proviziju. 




BUDIMPEŠTA


ISKUSTVO SA SMEŠTAJEM


Hotel Viktória *** Superior. Buking obavljen preko sajta Hotels.com. Cena dvokrevetne sobe od 40-tak evra, doručak uključen u cenu. Oko hotela ima dosta parkin mesta, garažu nema.  Hotel se nalazi 3 do 4. kilometra od centra grada. Jednostavan, manji hotel, na severnoj strani grada. Internet veza je uračunata u cenu sobe i dobrog je kvaliteta, sobe su pristojne i imaju tv i frižider. Doručak u ovom hotelu je tipa švedskog stola i sadrži veoma dobar izbor hrane. 


ŠTA ČINI OVAJ GRAD UZBUDLJIVIM ZA POSETU I BORAVAK?


Gradsko jezgro


Još jedan veliki grad na Dunavu, krase ga prelepa arhitektonska dela i mostovi. Budimpešta je kao istočnoevropski Njujork 19. veka, ogromna, sa jezgrom punim starih zgrada koje se potom šire u svim pravcima, kao da je doživela svoj zenit negde u davnoj prošlosti i u njoj ostala zarobljena. Kao i Beč koji je podeljen na okruge, i Budimpešta je izdeljena na 23 okruga ili distrikta.


 

 


ISTORIJSKA MESTA

Aquincum

Ostaci drevnog vojnog naselja koje su sagradili stari Rimljani između prvog i drugog veka. Ovo je veliki kompleks na otvorenom prostoru i definitivno ga vredi ga posetiti. Mogu se videti još uvek sačuvane kuće, kupatila, murali, natpisi. Ulaz se plaća isključivo u forintama, a osoblje na ulazu može biti neljubazno.


  

 


Rimski vojni amfiteatar 

Ostaci vojnog amfiteatra, ovo mesto ima uvek slobodan pristup za posetioce.

Citadella

Utvrđenje na Budimskoj strani grada, sagrađeno 1851. godine. Sazidana je od strane mađarskih radnika prisiljenih na rad u doba habzburške monarhije. Prelep vidik, kolekcija topova iz drugog svetskog rata, obavezno posetiti.



SAOBRAĆAJ


Voziti po Budimpešti, tražiti hotel, tražiti izlaz iz grada i uključenje na veći autoput može biti pravi test za nerve. Vozi se brzo, saobraćajna kultura nije na visokom nivou, saobraćajni znaci su retki, pogotovo oni važniji gde se vozači upućuju ka izlazima iz grada, tako da je vožnja po GPS-u ponekad jedini način za navigaciju po gradu. 

Нема коментара:

Постави коментар